Hvitvinsdampede blåskjell

Hvitvinsdampede blåskjell Foto Marius Rua

Hvitvinsdampede blåskjell

Ingredienser

2 kg blåskjell
2 dl fløte
2 store sjalottløk (finhakket)
2 fedd hvitløk (finhakket)
1 dl hvitvin
Persille (finhakket)
Sitronsaft
Olje til steking>

Slik gjør du

  1. Skyll blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast skjell som er skadet.
  2. Ha olje i en varm kjele, tilsett hvitløk og sjalottløk. Stek til løken er myk.
  3. Tilsett hvitvin og kok til nesten all vin har fordampet.
  4. Ha i fløte og blåskjell, kok under lokk i ca 4 min til blåskjellene har åpnet seg.
  5. Legg over blåskjellene i skåler. Bruk en sil. Smak til suppen med litt sitronsaft.
  6. Bruk en stavmikser for å få en luftig konsistens og ha den luftigen suppen over blåskjellene.

 

Server gjerne med pommes frites eller godt brød.

Drikke som passer til

Albarino, hvitvin fra Galicia, Spania

 

Drikkeforslag levert av To Rom og Kjøkken

Drikkeforslag til blåskjell
Hvitvinsdampede blåskjell Foto Marius Rua

Hva kan spises, hva kan kastes?

Det kastes alt for mange skjell, da det sorteres ut skjell før damping etter forskjellige metoder. Ingen av disse testene før damping er nødvendig.

 

Alt du trenger å gjøre før du legger skjellene i kjelen til damping er en enkel skylling. Følg den enkelte opp- skrift og legg alle skjellene i kjelen, men kast knuste skjell. Rist kjelen godt slik at alle skjellene rullerer og blir dampet. De skjellene som ikke har åpnet seg etter damping er døde og kastes – resten spises.

 

Dette kalles ”alt-i-kjelen-metoden” Vi anbefaler 500 gr skjell til 1 person, men en storspiser kan gå for 750 gr. 1 kg blåskjell blir ca 300 gr renset blåskjellkjøtt

Flere oppskrifter