Hvitvinsdampede blåskjell

Hvitvin og blåskjell hører sammen

Oppskrift for 4 personer.

2 kg blåskjell
2 dl fløte
2 store sjalottløk (finhakket)
2 fedd hvitløk (finhakket)
1 dl hvitvin
Persille (finhakket)
Sitronsaft
Olje til steking

1. Skyll blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast skjell som er skadet.

2. Ha olje i en varm kjele, tilsett hvitløk og sjalottløk. Stek til løken er myk. 

3. Tilsett hvitvin og kok til nesten all vin har fordampet.

4. Ha i fløte og blåskjell, kok under lokk i ca 4 min til blåskjellene har åpnet seg.

5. Legg over blåskjellene i skåler. Bruk en sil.

6. Smak til suppen med litt sitronsaft. Bruk en stavmikser for å få en luftig konsistens og ha den luftigen suppen over blåskjellene.

Server gjerne med pommes frites eller godt brød.

 

Hva kan spises - hva må kastes? 

Det kastes alt for mange skjell, da det sorteres ut skjell før damping etter forskjellige metoder. Ingen av disse testene før damping er  nødvendig.

Alt du trenger å gjøre før du legger skjellene i kjelen til damping er en enkel skylling. 
Følg den enkelte oppskrift og legg alle skjellene i kjelen, men kast knuste skjell
Rist kjelen godt slik at alle skjellene rullerer og blir dampet
De skjellene som ikke har åpnet seg etter damping er døde og kastes - resten spises

Dette kalles "alt-i-kjelen-metoden"

Vi anbefaler 500 gr skjell til 1 person, men en storspiser kan gå for 750 gr.
1 kg blåskjell blir ca 300 gr renset blåskjellkjøtt