Dampede blåskjell med mandelpotetchips og aioli

Fra boken "Velkommen av havet" av Kari H. Bachke Andresen.
Oppskrift av Bjørnar Buserud. Foto: Mari Vold

Denne oppskriften er beregnet til 4 Porsjoner

Dette trenger du:

Aioli
Hvitløk
Olivenolje
Salt
1 egg
2 dl nøytral olje
1 sitron
1 lime

Mandelpotetchips
1 kg mandelpotet
Salt og kajennepepper
Rapsolje til fritering

Blåskjell
100 g stangselleri
1 løk
1 kvast timian
3 dl hvitvin
2 kg blåskjell

Slik gjør du:
Dette er en klassisk rett fra Europa gjort på en annen måte. Enkel og god måte å servere gode skjell på – en middag som er gjort i en fei.

Aioli
Tenkte å lage to typer aioli.

Den første er en veldig enkel en, kun 4 fedd hvitløk som er knust i en morter med litt salt – deretter spes det forsiktig med olivenolje. Dette vil bli en tykk og heftig aioli.

Den andre er en enkel majones med hvitløk. Ha egg, 2 fedd hvitløk, litt vann og nøytral olje i et litermål.
Dobbelt så mye olje som egg. Kjør det med stavmikser – viktig å begynne med stavmikseren fra bunnen og ta det med ro til det blir tykt. Smak til med sitronsaft og revet limeskall.

Mandelpotetchips
Høvle mandelpotetene i tynne skiver og legg i kaldt vann i en halv time.
Varm en frityrkoker eller en kjele med rapsolje til 160 C. Hell vannet av potetene og tørk med et klede så de er fri for vann.
Friter til de er gylne, legg på klede og krydre med salt og litt kajennepepper.

Blåskjell
Kutt grønnsakene i små terninger og fres i kjelen til de er blanke.
Tilsett hvitvin og timian og kok ut alkoholen.
Ha i de vaskete skjellene og damp til de åpner seg. Server sammen med mandelpotetchips og aioli.