Dampede blåskjell med mandelpotetchips og aioli

Dampede-blåskjell-med-mandelpotetchips-og-aioli- Foto: Mari Wold Foto: Mari Wold
Foto: Mari Wold

Dampede blåskjell med mandelpotetchips og aioli

Ingredienser

Aioli
Hvitløk
Olivenolje
Salt
1 egg
2 dl nøytral olje
1 sitron
1 lime

 

Mandelpotetchips
1 kg mandelpotet
Salt og kajennepepper
Rapsolje til fritering

 

Blåskjell
100 g stangselleri
1 løk
1 kvast timian
3 dl hvitvin
2 kg blåskjell

Slik gjør du

Dette er en klassisk rett fra Europa gjort på en annen måte. Enkel og god måte å servere gode skjell på – en middag som er gjort i en fei.

 

Aioli
Tenkte å lage to typer aioli.

Den første er en veldig enkel en, kun 4 fedd hvitløk som er knust i en morter med litt salt – deretter spes det forsiktig med olivenolje. Dette vil bli en tykk og heftig aioli.

Den andre er en enkel majones med hvitløk. Ha egg, 2 fedd hvitløk, litt vann og nøytral olje i et litermål.
Dobbelt så mye olje som egg. Kjør det med stavmikser – viktig å begynne med stavmikseren fra bunnen og ta det med ro til det blir tykt. Smak til med sitronsaft og revet limeskall.

 

Mandelpotetchips
Høvle mandelpotetene i tynne skiver og legg i kaldt vann i en halv time.
Varm en frityrkoker eller en kjele med rapsolje til 160 C. Hell vannet av potetene og tørk med et klede så de er fri for vann.
Friter til de er gylne, legg på klede og krydre med salt og litt kajennepepper.

 

Blåskjell
Kutt grønnsakene i små terninger og fres i kjelen til de er blanke.
Tilsett hvitvin og timian og kok ut alkoholen.
Ha i de vaskete skjellene og damp til de åpner seg. Server sammen med mandelpotetchips og aioli.

 

Oppskrift: Bjørnar Buserud. Foto: Mari Vold
Fra boken “Velkommen av havet” av Karl H. Bachke Andersen

Drikke som passer til

Wit Beer, Belgisk inspiret hveteøl.

 

Drikkeforslag levert av To Rom og Kjøkken

Drikkeforslag til blåskjell
Dampede-blåskjell-med-mandelpotetchips-og-aioli- Foto: Mari Wold Foto: Mari Wold

Hva kan spises, hva kan kastes?

Det kastes alt for mange skjell, da det sorteres ut skjell før damping etter forskjellige metoder. Ingen av disse testene før damping er nødvendig.

 

Alt du trenger å gjøre før du legger skjellene i kjelen til damping er en enkel skylling. Følg den enkelte opp- skrift og legg alle skjellene i kjelen, men kast knuste skjell. Rist kjelen godt slik at alle skjellene rullerer og blir dampet. De skjellene som ikke har åpnet seg etter damping er døde og kastes – resten spises.

 

Dette kalles ”alt-i-kjelen-metoden” Vi anbefaler 500 gr skjell til 1 person, men en storspiser kan gå for 750 gr. 1 kg blåskjell blir ca 300 gr renset blåskjellkjøtt

Flere oppskrifter